تکنولوژی های جدید ساختمان سازی

این وبلاگ جهت توضیح در مورد تکنولوژی های جدید ساخت و ساز و قطعات و ملزومات جدید ساخته شده است.

تکنولوژی های جدید ساختمان سازی

این وبلاگ جهت توضیح در مورد تکنولوژی های جدید ساخت و ساز و قطعات و ملزومات جدید ساخته شده است.

کوپلر چیست ؟

امروزه ساختمانهای جدید در سراسر دنیا بنابر استانداردهای جدید و به روز ساخته می شوند و مواردی مثل وزن سازه، مقاومت سازه، طول عمر سازه و ایمنی آن بسیار مهم قلمداد می شوند. در ادامه فعالیت های این بلاگ در راستای معرفی قطعات جدید در حوزه ساختمان باز هم یک قطعه مکانیکی دیگر را به شما معرفی خواهیم کرد که به مواردی مثل مقاومت، ایمنی، وزن و طول عمر سازه کمک خواهد کرد. این قطعه در سازه های روز دنیا به کار برده می شود و بسیار پر طرفدار است.

کوپلر چیست ؟

کوپلر یک وسیله بسیار سبک است که برای اتصال دو عدد میلگرد کاربرد دارد. همانطور که می دانید در ساخت سازه های غول پیکر، در موارد زیادی نیاز داریم دو عدد میلگرد را به یکدیگر به صورت طولی متصل کنیم زیرا طول یک میلگرد محدود است و از 6 یا 12 متر فراتر نخواهد رفت. حال اگر به طول بیشتری از میلگرد نیاز داشته باشیم باید از یکی از روش های اتصال میلگرد استفاده کنیم.

یکی از روش های پر طرفدار اتصال میلگردها اتصال اورلپ است که دو میلگرد در امتداد هم قرار می گیرند و با رعایت یک نسبت طولی، با یکدیگر هم پوشانی داده می شوند. این روش با وجود فراگیری، مشکلات عدیده ای دارد که خود می تواند موضوع یک پست مجزا باشد اما به صورت اختصار موارد زیر را به عنوان مشکلات اتصال اورلپ بیان می کنند:

- افزایش وزن سازه

- افزایش نسبت فولاد به بتن

- نا پایداری اتصال در صورت از بین رفتن کاور بتنی

- قیمت تمام شده بالاتر نسبت به روش های دیگر اتصال

و ایرادات بسیار دیگر که در اینجا به آنها اشاره نمی کنیم. اما این روش تنها روش اتصال نیست و می توان از روش های دیگر اتصال نیز بهره برد. یکی از بهترین روش ها برای اتصال، اتصال مکانیکی است. اتصال مکانیکی به این معنا است که یک قطعه فلزی رابط دو میلگرد خواهد بود. این قطعه فلزی مانند مهره عمل می کند و میلگردها مانند پیچ هستند و دو میلگرد از دو طرف به آن بسته می شوند.

انجام این اتصال یک پیش شرط دارد و آن رزوه دار بودن میلگردها است. یعنی قبل از شروع کار و بعد از خرید میلگرد، باید بار میلگرد به محل پروژه فرستاده شود و پس از بریده شدن طبق نقشه و سپس رزوه دار شدن، به محل پروژه برگردانده شوند. البته در صورتیکه پروژه بزرگ باشد یک تیم اجرایی به محل اعزام شده و عمل رزوه کاری را سر پروژه انجام می دهند.

کوپلر محدود به یک قطعه ساده نیست و این قطعه فلزی انواع مختلفی دارد که در شرایط مختلف کاربرد دارند و با توجه به نیاز یکی از آنها انتخاب شده و کار را با آن پیش می برند. این اتصال نسبت به سایر اتصال ها ارجح بوده و استفاده از آن گامی است در جهت مدرن سازی ساخت سازه در کشور. در ادامه تعدادی از مزایای این اتصال را بیان می کنیم:

- کاهش ورن سازه به دلیل حذف مقادیر زیادی از میلگرد

- افزایش مقاومت سازه به دلیل عدم وابستگی آرماتورها به کاور بتن

- کاهش هزینه تمام شده ساختمان

و موارد بسیار دیگر که مزایای این اتصال نو ظهور هستند. این حذف میلگرد اضافی فواید بسیار زیادی برای سازنده، مصرف کننده و حتی اقتصاد کشور دارد. سازنده هزینه کمتری نسبت به اتصال اورلپ پرداخت می کند، مصرف کننده از ساختمانی با مقاومت بالاتر و طول عمر بیشتر استفاده می کند و اقتصاد کشور به دلیل مصرف میزان کمتر فلز در داخل، امکان صادرات پیدا می کند که با ورود عرض به داخل کشور بسیاری از مشکلات اقتصادی حل خواهد شد.



کاربرد هوش مصنوعی در صنعت ساختمان

این روزها در هر گروه و فرومی که وارد شوید صحبت از هوش مصنوعی و chatgpt به میان می آید. هر کس در هر رشته ای که فعالیت دارد سعی می کند هوش مصنوعی را وارد کار خود کند و از این دستیار باهوش استفاده کند. هوش مصنوعی به یک منبع بسیار بزرگ اطلاعات از سال ها قبل تا همین امروز متصل است و زمانیکه شما یک موضوعی را با او در میان می گذارید این قابلیت را دارد که سال ها تغییر و تحول و اطلاعات را در آن موضوع بررسی کند و جواب شاملی به شما بدهد.

با همین مقدمه وارد اولین ویژگی هوش مصنوعی خواهیم شد. اگر مهندس معمار بخواهد یک ساختمان با کاربری خاصی طراحی کند کافی است از هوش مصنوعی بخواهد اطلاعات مفیدی به او در مورد این سازه ارائه دهد و در مرحله بعد چندین طرح به شخص نمایش دهد. مهندس طراح ممکن است با همه استادی که دارد در بعضی موارد اطلاعات لازم را نداشته باشد. اطلاعاتی که هوش مصنوعی در اختیارش خواهد گذاشت. به این ترتیب و با دیدن این عکس ها که ممکن است اصلا وجود خارجی نداشته باشند، می توان یک ساختمان را طراحی کرد و از آن الهام گرفت. یک فرد با تجربه در تمام طول عمرش چند ساختمان می تواند طراحی کند و یا حتی ببیند؟ هوش مصنوعی می تواند در زمان بسیار کمی همه ساختمانهای موجود در جهان که در منبع اطلاعاتی هوش مصنوعی وجود دارد را ببیند و حتی طرح هم ارائه کند.

سرپرست کارگاه در یک کارگاه ساختمانی وظایف بسیاری دارد. یکی از کارهایی که سرپرست کارگاه انجام می دهد این است که وظیفه هر شخص برای روز بعد یا هفته بعد را مشخص می کند. مثلا به نگهبان می گوید که فردا قرار است میلگرد بیاید و این قسمت کارگاه را خالی کن یا به لوله کش می گوید فردا کار خود را شروع کن و ابتدا این کار را انجام بده. اما این شخص هر چقدر هم با تجربه باشد ممکن است در ترتیب کارها و زمان بندی آنها دچار مشکل شود. مشکلی که برای کارفرما هزینه دارد و حتی زمان اجرای پروژه را طولانی می کند. هوش مصنوعی به عنوان یک دستیار می تواند موارد بسیاری را به سرپرست کارگاه گوشزد کند و جلوی هر گونه اشتباهی را بگیرد و نگذارد کاری از قلم بیفتد.

هوش مصنوعی قادر است از مراکز مختلف استعلام قیمت موارد مورد نیاز کارگاه را بگیرد و بهترین زمان لازم برای خرید را ارائه دهد.

مورد بسیار مهم دیگر که هوش مصنوعی به کمک انسان می آید ایمنی کارگاه است. یعنی هوش مصنوعی می تواند ایرادات فنی ساختمان را قبل از بروز حادثه گزارش دهد. در واقع ساختمان شما را با همه ساختمانهایی که در آنها اتفاق بدی افتاده است مقایسه می کند و نکات منفی را در می آورد و از شما می خواهد که آن را بر طرف کنید.

هوش مصنوعی با مدیریت قوی که روی ساختمان دارد می تواند جلوی خریدهای اضافی یا کارهایی که منجر به اضافه کاری است رابگیرد. به این ترتیب مشکل کمبود نیروی کار را تا حدود زیادی بر طرف خواهد کرد.

اینها تنها بخشی از کارهای بیشماری است که هوش مصنوعی می تواند در ساختمان انجام دهد و در خدمت نسل بشر قرار بگیرد. هوش مصنوعی فرصت بسیار خوبی برای کشورهای در حال توسعه است که خود را حداقل در حوزه ساختمان به کشورهای برتر جهان نزدیک کنند و در ساختمان سازی هم پای آنان پیش بروند. 

برای کسب اطلاعات کامل تر به سایت صما مراجعه کنید.


اسکوپ سنگ نما

در اکثر شهرهای ایران ساختمانهای زیادی وجود دارند که سنگ نمای آن کنده شده و افتاده است. این اتفاق علاوه بر حالت نا مناسبی که برای ساختمان پیش می‌آورد، از لحاظ امنیتی نیز مشکلاتی دارد. ممکن است ماشین و یا موتوری پایین ساختمان پارک شده باشد و یا از همه بدتر شخصی پایین ساختمان ایستاده باشد. حالا هر چه ارتفاع ساختمان بیشتر باشد و سنگ از ارتفاع بالاتری رها شده باشد بدتر است. این اتفاق به دلیل نشست ساختمان و باران و رطوبتی که به سنگ می رسد و یا حتی از دست رفتن خواص چسبندگی سیمان به مرور زمان و بر اثر عوامل طبیعی به وجود می آید.

از سالها پیش هنگام کار کردن سنگ نما، پشت آن دوغابی از سیمان می ریختند که سنگ را نگه دارد. اگر سنگ دارای خلل و فرح باشد این سیمان داخل آنها می رود و بعد از سفت شدن سیمان، سنگ هم به دیوار محکم می شود اما اگر سنگ خلل و فرج و تو رفتگی نداشته باشد این اتصال ضعیف است و ممکن است سنگ رها شده و بیفتد. پس انسان بعد از این واقعیت، دنبال یک راهکار برای مقابله با این اتفاق افتاد.

بعضی ها پشت سنگ را چکش خورده می کردند تا سیمان داخل آن نفوذ کند اما این کار ممکن است باعث شکستن سنگ شود. راهی که در سالهای اخیر توسط سنگ کارها استفاده میشده استفاده از اسکوپ بوده است. یعنی دو طرف سنگ با فرز شیار ایجاد می کنند و یک سیم مفتول چند لایه را به آن شیارها گیر می دهند. در وسط این مسیر نیز یک تکه سنگ کوچک قرار می دهند که این سنگ وارد فضای دوغاب خور می شود و پس از سفت شدن آن، سنگ نیز به دیوار سفت می شود و احتمال رها شدن آن بسیار پایین می آید.

اما  می توان گفت این کار هم قدیمی شده است و سنگ کارها از یک سری اسکوپ های جدیدی استفاده می کنند. در واقع آن شیار را بر روی سنگ به وجود می آورند و از یک قطعه فلری که به این شیار متصل می شود استفاده می کنند. بعد از ریختن دوغاب، به جای سیم مفتول، این قطعه فلزی درون دوغاب محکم می شود و از یک طرف هم که به سنگ متصل است و نمی گذارد سنگ از جای خود تکان بخورد.

این اسکوپ ها انواع مختلفی دارند. اسکوپ دو پایه، اسکوپ سه پایه، اسکوپ پروانه ای و یا اسکوپ زد. البته انواع دیگری هم برای اسکوپ سنگ وجود دارد. اسکوپ دو پایه و سه پایه از طریق چسب به سنگ متصل می شود که این خود می تواند ایجاد مشکل کند. اما اسکوپ زد و اسکوپ پروانه ای با شیار بر روی سنگ به سنگ متصل می شوند که روش های درستی هستند.در تصویر زیر یک اسکوپ پروانه ای را مشاهده می کنید. همچنین برای اطلاعات کامل تر در مورد اسکوپ سنگ نما به این سایت سر بزنید.


امروزه ساختمان هایی قدیمی که سنگ نمای آنها می افتد را نیز باید سر و سامان داد. برای این ساختمان ها از پیچ و رول پلاک استفاده می کنند و تمام سنگ ها را دانه دانه به دیوار پشت آن وصل می کنند تا خطر ریزش را کم کنند.

متر لیزری چیست ؟

در گذشته برای اندازه گیریهای دقیق به ناچار از متر استفاده می شد. اما هر چقدر هم که دقیق اندازه گیری انجام شود باز هم یک سری خطا در اندازه گیری با متر دستی وجود دارد که باعث می شود کار ما دقیق نباشد. مثلا متر به دلیل وزنی که دارد در وسط مسیر شکم می دهد و این شکم دادن باعث طولانی شدن مسیر است و در نتیجه اندازه گیری دقیق نخواهد بود. همچنین مشخص کردن ابتدا و انتها و اندازه گیری دقیقا از آن نقاط کار بسیار سختی است چون ممکت است متر به انتها و یا ابتدای مسیر دسترسی راحت نداشته باشد.

به همین دلایل و به جهت رشد و پیشرفت علم اندازه گیری، یک وسیله جدید به نام متر لیزری اختراع شد. در این مترها به دلیل مشخص بودن ابتدا و انتها و به دلیل وجود لیزر و نیز وجود تراز روی متر، می توان اندازه بسیار دقیقی برداشت کرد. اشتباه در خواندن عدد نیز کم می شود و در عین حال در وسط مسیر هیچ شکم دادگی وجود ندارد. سرعت کار نیز بسیار بالا است و اندازه گیریهای زیاد در زمان کم قابل انجام است. برای فواصل چند متری نیز یک نفر کافی است و نیاز نیست یک نفر آن طرف متر را بگیرد. در مجموع متر لیزری مشکلات بسیار زیادی را برطرف کرد.

مشکل اندازه گیری نقاط دور از دسترس نیز با این متر حل می شود. مثلا یک سقف بلندی وجود دارد و یا ما در یک طرف رودخانه یا دره ای هستیم و می خواهیم عرض را حساب کنیم که با این روش به راحتی خواهیم توانست.

روش کار در این مترها و هر وسیله دیگری که فاصله را اندازه می گیرد مثل دوربین های توتال نقشه برداری بر اساس شمارش طول موجهای یک موج رفت و برگشتی از متر به سمت نقطه مورد نظر است. طول موج یک اندازه مشخصی دارد مثلا 10 سانتیمتر و تعداد آن در این عدد ضرب می شود و یک خورده از طول موج نیز وجود دارد که اختلاف فاز آن مشخص می شود و به راحتی طول قابل محاسبه است. البته به دلیل رفت و برگشتی بودن موج، باید یک تقسیم بر 2 هم انجام شود.

بدین ترتیب طول اندازه گیری می شود و یک وسیله بسیار کاربردی در اختیار انسان قرار می گیرد. تکنولوژی سعی دارد به کمک انسان بیاید و کار را برای انسان راحت کند. متر لیزری  یک تکنولوژی نه چندان جدید است که کار را بسیار راحت می کند و محاسبات را دقیق انجام می دهد. البته متر لیزری نیز خطاها و مشکلاتی دارد که خود دستگاه ها این ایرادات را برطرف می کنند و خطاها را سرشکن می کنند. حواستان باشد در محیط های مرطوب و یا محیط هایی با انعکاس شدید نور از متر لیزری استفاده نکنیدچون احتمال اشتباه در آن زیاد است.

اطلاعات بیشتر در مورد متر لیزری در سایت ساختمانچی موجود است